Müstakil retina: Ayrılmış retinanın nedenleri, semptomları ve tedavisi

Tasarlayın, inşa edin, kullanın ve yenileyin

Tasarlayın, inşa edin, kullanın ve yenileyin

İnşaat sektöründeki patlama durmuyor ve kaynak ve atık azaltma konusundaki artan bilinç ile bir binanın sürdürülebilirlik etkisi giderek daha önemli hale geliyor. Bina yöneticileri ve yatırımcılar, yalnızca yeşil betona odaklanmak değil, binanın tüm yaşam döngüsü boyunca sürdürülebilir malzeme ve uygulamalar uygulayarak enerji verimliliği hedeflerine ulaşabilirler.

Tasarım ve inşaattan işletmeye, bakıma ve nihayetinde yapı sökümüne kadar tüm yaşam döngüsünü dikkate almak önemlidir. Her aşamaya bir göz atalım.

Baştan itibaren sürdürülebilir yapılar tasarlamak

Bir binayı daha sürdürülebilir kılmak için en büyük potansiyel tasarım aşamasındadır. Burada temel kararlar, örneğin kapalı hacme göre zemin alanı optimize edilerek veya bir yapının kaynaklarını optimize etmek için daha yüksek dayanımlı beton kullanılarak yapılabilir.

Tasarım süreci söz konusu olduğunda, birçok dijital araç planlama ve seçim sürecini kolaylaştırır. Spesifikasyonlar, bir raporun indirilmesi, ilgili tüm teknik veriler ve dijital ortamı birbirine bağlayan Bina Bilgi Modellemesi (BIM) gibi sanal tasarım araçlarında kullanılacak Revit nesneleri dahil olan gerçek hayat verileriyle planlama süreci.

Yeni bir bina veya yapı tasarlamaya başladığınızda, uzun vadeli performans için sürdürülebilirliği doğrudan entegre edebilirsiniz: çevre dostu malzemeler, düşük klinkerli çimentolar ve beton katkılarının yanı sıra alternatif yakıtlar ve daha verimli üretim prosedürleri karbon ayak izini azaltır. Ayrıca, beton yapıların hizmet ömrünü uzatabilecek başka önlemler de vardır. Örneğin su yalıtımı, beton bozunma süreçlerinde su genellikle bir bileşen olduğundan betonun bozulmasına karşı koruma sağlayabilir.

İnşaatta kullanılan ürünlerin çevre dostu olması da önemli bir rol oynamaktadır. Her yıl, küresel CO2 emisyonlarının yüzde sekizini oluşturan dört milyar ton beton kullanılıyor (Kaynak: Making Concrete Change. Innovation in Low-carbon Cement and Concrete ). Bu karbon ayak izini azaltan ürünlerin seçilmesi önemli bir rol oynamaktadır. Her bir bileşenin CO2 etkisini azaltmaktan ürünleri daha dayanıklı hale getirmeye kadar sürdürülebilir yapı malzemeleri geliştirmek için ön saflarda yer almıştır.

Binayı inşa etmek

İnşaat sektörünün büyük miktarda CO2 emisyonundan sorumlu olduğu bir gerçektir. Bu nedenle beton, kimyasallar ve çimento üreticileri, ürünlerini daha yeşil hale getirmek için önlemler aldı. Ancak binanın inşası için binanın karbon ayak izini artıran sadece ürünlerin kendisi değildir. Daha az paketleme ile atıkların azaltılması, su ve bileşenlerin tüketiminin azaltılması ve malzemelerin şantiyeye taşınması, binanın genel sürdürülebilirliğini etkilediği için dikkate alınmalıdır.
Tüm bu faktörler göz önüne alındığında, binanın inşası çevresel etkiyi azaltacaktır.

Binanın veya beton yapının verimli çalışması

Proaktif bakımın, karbon ayak izini artıracak onarım ihtiyacını azaltabileceği gerçeği her zaman bilinmemekle birlikte, çoğu zaman yeterince ilgi görmemektedir: Örneğin, su yalıtım membranları kullanarak betonu kuru tutmak, hizmet ömrünü uzatmanın etkili bir yoludur. Sürekli çalışmayı sağlarken aşırı koşullara dayanacak yapılar.

BASF Magor Bira Fabrikası katı 09-09Bakım gereksinimleri sektörler arasında farklılık gösterebilir. Köprüler gibi altyapılar hava koşullarıyla başa çıkmak zorundayken, üretim alanları kimyasallar, statik elektrik veya ağır makinelerle karşı karşıya kalıyor. Doğru önleyici bakım stratejisine sahip olmak, uzun vadede çevresel etkiyi azaltmaya yardımcı olabilir.

Yapıdaki herhangi bir hasarın dramatik çevresel ve ekonomik sonuçları olabilir. Bir yandan, hasarlar işletmeciyi faaliyeti durdurmaya ve plansız bakım veya iyileştirme operasyonlarına başlamaya zorlarsa ekonomik kayıp olur. Öte yandan, tüm onarım ve ikame çalışmaları mutlaka inşaat molozu oluşturacak ve örneğin tamir harçları ve koruma membranlarının kullanımını gerektirecektir. Tüm bunların, yapının büyük yenilemeler gerektirmesi durumunda önemli olabilecek bariz bir çevresel etkisi vardır.

Sürdürülebilir bir gelecek inşa edin

Peki ya betonda bir kabarma, rezervuarda bir sızıntı veya fabrika zemininde bir hasar varsa? Onarımlar bunu düzeltecek ve böylece yapıyı tekrar faaliyete geçirecektir. Ancak yenileme, binanın sürdürülebilirliğine daha fazla katkıda bulunurken aynı zamanda yatırımları korur binanın ömrünü uzatmanın akıllı bir yolunu temsil eder.
Beton genel olarak dayanıklı bir üründür ve bu uzun ömür yapının hizmet ömrünü etkiler. Sonuç olarak, bu yaşam döngüsünün uzatılması beton yapının sürdürülebilirliğini sağlar. Ayrıca betonu çatlamadan onarmak veya çatı ve duvarların su yalıtımını yenilemek, maliyetli olan arıza sürelerini önleyebilir.

Özetle, bina yaşam döngüsünün uzatılması çevresel etkiyi azaltacaktır. Bu nedenle, tasarım aşamasından itibaren sürdürülebilirliğe odaklanmak önemlidir. Bununla birlikte, mevcut beton yapılar bile daha sürdürülebilir hale getirilebilir: yenileme ve kestirimci bakım, hizmet ömrünü uzatmanın ve dolayısıyla yatırımları korumanın anahtarıdır.

İnşaat sahalarını nasıl daha yeşil hale getirebileceğiniz hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin !

Telefon +90 352 231 59 96
eposta bilgi@saylakinsaat.com
Adres
Mimarsinan Bahçelievler Mah. Kocasinan Cad. İkbal Sk.Saylak Kent Apt.No: 8/A Melikgazi, Kayseri, TÜRKİYE
×